Hotel info

Ghent Marriott Hotel ligt aan de Korenlei in het historische centrum van Gent en heeft zijn deuren geopend op 20 maart 2007. Het hotel beschikt over 150 comfortabele kamers en suites. Er zijn negen vergaderruimten, Poppi Coffee & Wine Bar, Brixx Cellar Lounge en een echt American Steakhouse, Midtown Grill, met terras en uitzicht over de Leie en de historische gevels van de Graslei.
Er is gratis WiFi. Gasten kunnen onder het hotel parkeren in de parkeergarage.

Het hotel is al lang gezien als de top van Europa op het gebied van gastvrijheid en werd beloond door Trip Advisor als het beste hotel in België.

Gasten Diensten

 • 150 unieke gastenkamers en suites met luxueuze bedden en linnen
 • Elegante 90m² grote Presidentiële Suite met balkon en zicht op de Leie
 • Midtown Grill steakhouse met private ruimte
 • 500m² vernieuwe meeting ruimtes met natuurlijk daglicht
 • Gepersonaliseerde banketten en menu’s voor privé evenementen, lunches, etentjes of vergaderingen.
 • 24-uur room service
 • Concierge service
 • 24-uur business centre
 • Inbegrepen high-speed WiFi in het volledige hotel
 • Inbegrepen gebruik van 24-uur fitnes
 • Ondergrondse parking
 • Valet parking beschikbaar

Pers

01/08/2017Ghent Marriott Hotel - Het Nieuwsblad
05/05/2017Midtown Grill - Trends Top

Events

MARRIOTT REWARDS WINETASTING

Iedere woensdag tussen 17u30 en 18u30


Gratis wijnproeverij voor al onze Marriott Rewards leden

View more

KERSTAVOND

Arnold en zijn team serveren met veel trots…

Tartaar van Holstein

Velouté van pompoen

Gegrilde kabeljauw

Fazant ‘Fine Champagne’

Kerststronk

€125.00 p.p. incl. dranken

Maandag 24 december om 19u00

OUDEJAARSAVOND

Kris en zijn team bereiden met passie…

Salade van kreeft

Consommé van eend

Zeebaars

Hertekalf ‘Grand Veneur’

Belgische chocolade

Koffie of thee

€169.00 p.p. incl. dranken & hapjes tot 3u00,
toegang tot afterparty in Brixx Cellar Lounge & een glas Palmer Champagne om 12u00

Maandag 31 december om 19u30

NYE PARTY

Hilde en het eventteam verwelkomen u op een
spetterend feest!

Open bar en live DJ tot 3u00

Inkom voor 12u00 – €39.00 p.p. incl. glas Champagne om middernacht
Inkom na 12u00 – €25.00 p.p.

NIEUWJAARSDAG

Marieke en haar team verwelkomen u op nieuwjaarsdag
graag tot 12u00 voor een uitgebreid luxe-ontbijtbuffet

€25.00 p.p. buffet incl. warme & koude dranken

Dinsdag 1 januari van 7u00 tot 12u00

 

Reserveren voor al deze EINDEJAARSevenementen kan online via www.midtowngrill.be of telefonisch via het nummer 0478/512326.

Het verhaal

TERUG IN DE TIJD: 17 januari 1769, Korenlei Gent                                 Door Bert Van Thilborgh

De kapitein Franciscus Bogaert geniet van een grote pint Fortune bier en is aan het dobbelen met Cornelius Maes en Severinus Verhagen in ‘The Dear Inn’ op de Korenmarkt. Fortune bier stond in de 17e eeuw bekend als het beste bier in Vlaanderen dat sinds de middeleeuwen werd gebrouwen in het Fortune huis, gelegen aan de Korenlei in Gent. Bogaert belooft zijn tegenspelers een goed betaalde job voor de volgende dag, het uitladen van een vracht graan die aankomt per boot, wanneer zij hem kunnen verslaan bij het volgende spel. Gokken en bier drinken kon in de 18e eeuw nog een gevaarlijk tijdverdrijf zijn, het brak vaak uit ik verbaal en fysiek geweld waarbij de ‘gendarmerie’ geregeld tussen moest komen…

Men voelde de spanning hangen. Gent werd geconfronteerd met groeiende concurrentie van naburige steden die de bestaande privileges in het gedrang brachten. De middeleeuwse stapelopdracht van graan en het doorvoeren van producten uit de nieuwe wereld werden onder druk gezet door de Oostenrijkse Keizerin, die haar macht en autoriteit over had onderdanen wou versterken. Welvarende handelaren kregen het moeilijk en moesten vechten om in hun levensonderhoud te voorzien, de vijandigheid tussen de verschillende zeevaarders nam toe. Hoewel het niet leek dat de welvarende Korenlei en Graslei hier onder te lijden hadden. De luxueuze middeleeuwse stenen huizen en de bruisende haven blijven het symbool van economische welvaart en aantrekkelijk bij de bewoners alsook bij de grote stroom van bezoekers aan de stad Gent.

Bogaert vloekte dan ook zwaar toe hij het dobbelspel verloor, maar ging zonder wroeging van tafel. Het schip moest de volgende dag toch uitgeladen worden. “Maes en Verhaghen zijn niet de slechtste onder de dokwerkers”, dacht kapitein Bogaert bij zichzelf, hoewel hun reputatie als relschoppers hun blijkbaar volgde, waar zij ook gingen. Bogaert wilde huiswaarts keren maar aarzelde een moment en besloot toch nog een bezoek te brengen aan ‘Swaene’, een bordeel waar vele zeevaarders en handelaren ontspanning zochten bij de meisjes van lichte zeden. Hij had die avond interesse in de blonde Amelia. Zij zou hem de nodige ontspanning bieden, want voor zover hij wist waren zijn dagen als welvarend marinier geteld als de ouderen van het dorp Loze de nieuwe scheepsregulaties zouden goedkeuren en invoeren.

Na zijn bezoek aan ‘Swaene’ ging Bogaert eindelijk richting huis, maar op de brug over de Leie wierp hij nog een laatste blik op de prachtige gebouwen aan de Korenlei. Hij was angstig en ongerust over de gevechten in de stad, die toen onderdeel waren van het dagelijkse leven. Zijn oog viel echter op het huis aan de Korenlei dat de naam van de stad Doornik droeg. Bestaande uit witte zandsteen, had dit huis wel 5 verdiepen. Ooit was hij van plan het gebouw te kopen en er een herberg van te maken aangezien het aantal bezoekers aan de stad leek toe te nemen. Fransmannen, Oostenrijkse diplomaten en Engelse ambassadeurs kwamen ook erg vaak naar de stad voor zaken en om contracten te onderhandelen. Het fris Fortune bier en het heerlijke eten bereid door zijn vrouw, Stefania, zou zeker in de smaak vallen bij de gasten. Maar zijn idee had nog geen concrete vorm aangenomen door zijn druk leven als kapitein en zijn zorgen over de reguleringen. “Op een dag komt het er misschien nog van”, mompelde hij tegen zichzelf.

Nog steeds in januari 1769, laaide de onrust op in Gent. Tijdens gevechten op Vastenavond, 7 februari 1769, werd Franciscus Bogaert aangevallen en neergestoken. Hij overleefde de aanval niet en de schuldige werd nooit gevonden. Toen dan ook nog de nieuwe reguleringen in voegen traden was de familie Bogaert genoodzaakt, in tijden van economische crisis, zijn schepen te verkopen. Voor de familie betekende dit het einde van jarenlang zaken doen in de oude haven van Gent, die kort hierna in verval geraakte.

Ook de Fortune brouwerij deelde in het ongeluk en zowel de brouwerij alsook het bier verdwenen uit Gent. De andere gebouwen op de Korenlei zoals ‘Swaene’, ‘De stad Doornik’ en ‘De Rode Molen’ gingen verder achteruit in de 19e en 20e eeuw. Ze werden verschillende keren gerenoveerd, met wisselend succes… Tot Marriott Hotels de gebouwen ontdekte kort na de eeuwwissel. Marriott werkte samen met een Gentse bouwfirma om van de verschillende gebouwen 1 geheel te maken, voorzien van een moderne, hedendaagse look and feel, maar waarbij het historische karakter bewaard bleef. De samenwerking resulteerde in het gloednieuwe Ghent Marriott hotel met een moderne touch, dankzij het prachtige glazen atrium en bestaande historische gevels. Het Ghent Marriott hotel vervulde de droom van kapitein Franciscus Bogaert die oog had voor dit unieke gebouw toen hij op de brug stond over de Leie…

Meer informatie over de oude haven van Gent en de historische gebouwen die nu onderdeel zijn van het Ghent Marriott kan u terugvinden in: J. Decavele, R. De Herdt en N. Decorte, Gent op de wateren en naar de zee, Mercatorfonds, Ghent, 1976.

Inventaris van het Cultuurbezit in België. Architectuur/Part 4na. City of Ghent. Het verhaal is gebaseerd op evenementen die plaatsvonden in januari 1976 in en rond het historische deel van Gent, waar de Korenlei en Graslei het hart van de stand vormden.

 

Jobs

Join our family

Het Ghent Marriott hotel, de Midtown Grill en de Poppi Coffee & Wine bar zijn op zoek naar passionele mensen die ons team komen versterken!

Wij zoeken ervaren mensen met het gastvrijheids-DNA die customer service op de eerste plaats zetten. Ben jij zo iemand of ken jij zo iemand? Neem dan zeker een kijkje naar onze vacatures en aarzel niet ons te contacteren.

Je kan ons altijd bereiken via mail aan careers@marriottghent.com of telefonisch op het nummer +32-9-269 77 34.